В університеті проведена показова лекція з дисципліни «Харчова хімія»

Кафедрою готельно-ресторанного бізнесу факультету туризму та готельно-ресторанної справи була проведена показова лекція з дисципліни «Харчова хімія» на тему: «Безпека продуктів харчування». Лекція проводилася доцентом кафедри готельно-ресторанного бізнесу, к.т.н., доц. М’ячиним В.Г. у академічних групах ГР-18-1 і ГР-18-2 спеціальності «Готельно-ресторанна справа» з метою ознайомлення студентів з поняттям безпеки продуктів харчування, основними видами та методами виявлення фальсифікації продовольчих товарів. Під час проведення лекції використовувалися нові технічні прилади, мультимедійне обладнання, наочні засоби та матеріали.
 

Для виконання завдань показового заняття, зокрема визначення якості продуктів харчування за допомогою технічних засобів, були придбані натуральні зразки продовольчих товарів у різних торгівельних закладах Дніпропетровської області, а саме: овочі (помідори, огірки, буряк, морква, капуста, перець болгарський, картопля та ін.), фрукти (яблука, груші, хурма, мандарини та ін.), крупи, горіхи, різні види чаю, кави, сиру та ін.
 
Для чистоти експерименту якість та безпечність зразків харчових продуктів визначалася безпосередньо на занятті з використанням нової розробки вимірювального приладу екотестер СОЕКС-2 (радіометр-дозиметр + нітратовимірювач) з метою демонстрації визначення забруднення продуктів харчування нітратами та радіонуклідами. Отримані результати вимірювання заносилися у таблицю із зазначенням назви та місця придбання товару, і порівнювалися з вимогами стандартів та інших законодавчих актів України та Євросоюзу, що ставляться до досліджуваного продукту. Виходячи з отриманих значень показників якості представлених продуктів харчування було зроблено висновок, що всі представлені зразки продовольчих товарів відповідають нормативним вимогам. Крім того, встановлено, що радіаційний фон в лекційній аудиторії, а також в інших приміщеннях університету, в яких попередньо були проведені виміри, значно нижче нормативного максимуму.
 
Під час проведення показової лекції було продемонстровано сучасні науково-технічні досягнення у сфері забезпечення якості та безпеки продуктів харчування, міждисциплінарні зв’язки, встановлено зв’язок теоретичних положень з практикою.
 

Також відповідно до навчального плану та у межах забезпечення міждисциплінарних зв’язків, доцентом М’ячиним В.Г. було проведено відкрите практичне заняття з дисципліни «Товарознавство» з метою закріплення теоретичних знань законодавчої й нормативної бази, надбання практичних навичок щодо характеристики продовольчих товарів та визначення їх якості за допомогою органолептичних методів.
На практичному занятті студентами груп ГР-18-1/2 були виконанні завдання зі складання характеристики запропонованим зразкам деяких продуктів харчування (різних видів ковбас, сира, молочних виробів, напоїв та ін.), визначення їх якості і відповідності вимогам стандартів органолептичним способом. Студенти успішно виконали всі завдання, продемонстрували знання теоретичного матеріалу, нормативних документів, уміння застосовувати різні методи визначення якості продовольчих товарів, а також навички використання нових технічних засобів.
 
На відкритих заняттях були присутні: в.о. ректора Кисельов О.О., декан факультету туризму та готельно-ресторанної справи Торяник В.М., начальник навчально-методичного відділу Дубов С.М., зав. кафедрою готельно-ресторанного бізнесу Юдіна О.І., заступник начальника навчально-методичного відділу Крашеніннікова Т.В., доцент кафедри готельно-ресторанного бізнесу Виноградов Г.М., доцент кафедри готельно-ресторанного бізнесу Климова Т.В., викладач кафедри мовних дисциплін Гаєва О.В., викладач кафедри соціально-гуманітарних дисциплін Бердо Р.С.
 










Цей запис був опублікований в Наука та освіта. Закладка Постійне посилання.
Кількість переглядів: 101

Коментарі закриті.